torstai 17. syyskuuta 2015

Similar Doesn´t Mean Same

Katukuvassa vastaan kävelee nuori tyttö ja hänen olallaan roikkuu laukku, jossa lukee isolla "Chanel". Arvatenkin laukku ei ole Parisiin Chanelin liikkeestä ostettu vaan se on tuliainen etelän reissulta. Aiheenani on tällä kertaa feikkituotteet. Jokainen meistä on varmasti törmännyt Turkin tuliaisiin. Uskallan myös väittää, että useimmille meistä on koitettu myydä feikkituotetta. Itselleni kävi näin hetki sitten eräillä markkinoilla. Myyjä piti vakuuttavan puheen kuinka "LV" laukun mukana tulee kaikki sertifikaatit. En yhtään ihmettele jos joku asiasta tietämätön uppoaisi tuohon myyntipuheeseen ja lähtisi kojulta pois hymy huulilla luullen omistavan aidon Louis Vuittonin laukun.

Lähiaikoina olen kiinnittänyt erityistä huomiota feikkituotteisiin. Eri nettikirppareita selatessani olen ihan järkyttynyt siitä, kuinka paljon feikkituotteita myydään. Lisäksi olen vieläkin järkyttyneempi siitä, millaisia hintoja ihmiset ovat valmiita maksamaan feikkituottesta. Useat ovat valmiita maksamaan käytetystä feikkilaukusta jopa 50 euroa. Ymmärtäisin tuon summan mikäli kyseessä olisi käytetty laadukas nahkalaukku. Mietitäänpäs asiaa näin: ostat feikkilaukun ja maksat siitä 50 euroa. Laukku pysyy hyvässä kunnossa puolen vuoden ajan, jonka jälkeen ostat uuden 50 euron laukun. Vuodessa ostat kaksi laukkua ja maksat niistä 100 euroa. Viiden vuoden aikana ostat 10 laukkua ja maksat niistä 500 euroa. Tuolla 500 eurolla voisit myös ostaa yhden laadukkaan laukun, joka kestäisi vuodesta toiseen ja säilyisi myös tuleville sukupolville.


Jotkut perustelevat asiaa, ettei ole kiinnostuneita merkistä ja heille on saman tekevää, kunhan laukku näyttää hyvältä. Mutta miksi ihmeessä siinä täytyy lukea norsun kokoisilla kirjaimilla LV tai MK, mikäli merkillä ei ole väliä?


Minulle on aivan samantekevää kuka kantaa mitäkin laukkua tai kuka käyttää mitäkin merkkiä. Ainut mikä on mielestäni todella ärsyttävää, on se, ettei feikkituotteita ostaessa tajuta sitä, mitä sieltä takaa löytyy. Väärennettyjen tuotteiden takaa löytyy järjestäytynyttä rikollisuutta. Tutkimusten mukaan 90 % feikkituotteiden tuotannosta on järjestyneen rikollisuuden pyörittämää toimintaa. Järjestäytynyt rikollisuus taas pitää sisällään kytköksiä huumekauppaan sekä esimerkiksi lapsityövoiman käyttöä. Ostamalla feikkituotteen tukee samalla rikollisuutta, useimmiten ihan tietämättäänkin.


Väärennetyt tuotteet tukevat rikollisuutta mutta myös näyttää huonommilta verrattuna aitoon. Mieleeni juolahtaa erityisesti yksi tuote, joka näyttää erityisen huonolta. Mikäs muukaan kuin Freddy-housut. Ihminen joka ostaa feikki Freddyt, niin haluaako hän, että hänen peppunsa näyttää hyvältä vai että muut luulevat että heillä on lähes satasen housut jalassa? Olen hieman tarkkailut juurikin näitä feikki Freddyjä ja mielestäni ne eivät saa ainakaan peppua näyttämään hyvältä.Miksi siis ostat feikki pökät, joissa peppusi näyttää kaikkelta muulta kuin J.Lo:n pepulta? Onko ne housut vaan pakko saada merkin vuoksi?  Ainakaan feikki Freddyt eivät tee mielestäni peppua paremman näköiseksi.


Olen sitä mieltä, että mieluummin panostaa tuotteen laadukkuuteen ja pitkäikäisyyteen. En usko että kaikki feikkituotteiden ostajat ostavat tuotteen vain koska se on upean näköinen. Uskon, että taustalla kumminkin vaikuttaa logo, joka tuotteessa killuu. Loppupeleissä halvemmaksi tulee satsata kerran laadukkaaseen tuotteeseen, kun että päivittäisi tuotteita uusiin jatkuvasti. Tuoteväärennökset eivät ole pelkästään väärin väärennettyä merkkiä kohtaan, vaan niiden avulla myös tuetaan järjestäytynyttä rikollisuutta. Säästääkö siis mieluummin hetken aikaa ja saa kerralla haluamansa Aidon tuotteen? Vai ostaako matkamuiston, joka kestää vain hetken aikaa ja aiheuttaa samalla ympärilleen paljon pahaa?


Mitäs mieltä te olette aiheesta nimeltä väärennetyt tuotteet?

6 kommenttia:

 1. Heh, mä en edes tiennyt että myydään feikki Freddyjä, mutta olis kai sekin pitänyt arvata, että niistäkin saadaan feikkiversioita liikkeelle. Sehän siinä juuri onkin ongelmana, kun ihmiset, jotka niitä feikkituotteita ostavat eivät oikeasti ymmärrä mitä siellä takana on ja mitä he tukevat ostamalla niitä feikkituotteita. Ehkä toikin vielä joku kaunis päivä muuttuu, ihmisistä tulee valveutuneempia asian suhteen ja porukka osoittaa myös sen, etteivät he halua tukea tollasia asioita eikä vain ajatella, että ei sillä niin väliä ole mihin mä nä 50 e laitan, kun saan kuitenkin kivan laukun itselleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa joskus googlailla noista feikki freddyistä :D Niistä ihan löytyy keskusteluita mistä sellaisia voi ostaa. Toivon niin että tuo mitä kirjotit ihmisten valveutuneisuudesta feikkituotteiden suhteen, kävisi toteen. Ei ole ihan samantekevää millaista toimintaa rahoillaan tukee:/

   Poista
 2. Olen todellakin samaa mieltä kanssasi. Mielummin kannan hm perus laukkua kun feikki tuotetta. En edes kehtaisi käyttää niitä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että suhtaudut samalla tavalla väärennettyihin tuotteisiin:)

   Poista
 3. Tämä oli kyllä täyttä asiaa!☆ Samaistun täysin tuohon sun tekstiin, sillä olipa kyse mistä tahansa väärennöksestä, pelkästään väärentäminen on rikos, saati sitten mitä kaikkea pahaa yhden väärennetyn tuotteen aikaansaamiseksi on tehty.. Puhutteleva aihe ja tää aihe tulis olla enemmän pinnalla, kun väärennösten suosiminen on valitettava ilmiö nykypäivänä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väärennetyistä tuotteista tuntuu monella olevan mielipide, mutta silti aihe on hyvin vähän esillä:/ Harmittavaa on se, kuinka paljon väärennöksiä liikkuu markkinoilla:/

   Poista

Kiitos kommentistasi!<3