tiistai 10. tammikuuta 2017

Olisko aika katsoa peiliin?


Eilen sai lehdistä lukea Teri Niitin kuolemasta. Olen seurannut Niitin uraa jo monta vuotta, joten suorastaan järkytyin uutisesta. Erityisesti kiukuttaa se, mitä Teri joutui kokemaan viime vuonna postauksestaan imettävästä naisesta. Lyhyesti selitettynä, Niitti postasi julkisesti imettäneestä naisesta ja tekstin sävy oli paheksuva. Tästähän erityisesti äidit suuttuivat, miten lasta kuuluu ja pitää imettää missä ja milloin tahansa. Tämän seurauksena Teri sai erittäin paljon vihamielisiä kommentteja, joissa myös uhkailtiin jopa hänen lähipiiriinsä. Teri pyysi asiallisesti anteeksi, mutta juttu ei täysin jäänyt siihen.


Tästä pääsen postaukseni aiheeseen, eli netissä kirjoitteluun. Monella tuntuu olevan ajatus, että netissä voi kirjoittaa mitä tahansa, koska voi suojautua anonyymiteetin taakse. Välillä toisten blogien kommentteja lukiessa, tulee oikein paha mieli bloggaajan puolesta. Tarviiko hänen sietää kaikkia ilkeitä kommentteja vain koska kirjoittaa blogia? Entä tarviiko kaikkien julkkisten sietää ilkeiden ihmisten kommentteja, vain koska he ovat esillä julkisuudessa? Mikä oikeuttaa toisia haukkumaan ihmisiä, vain koska he ovat eri tavoin esillä verrattuna muihin?Jokainen meistä mokaa joskus. Jotkut vähän isommin ja jotkut pienemmin. Jokainen on varmasti myös postannut someen jonkun postauksen, mitä katuu myöhemmin. Ansaitseeko jotkut silti kaiken sen sonnan niskaansa, vain koska ovat julkisuudessa olevia henkilöitä? Samalla tavalla he ovat normaaleita ihmisiä ja tekevät arkisia asioita, kuten käyvät kaupassa. Mikäli joku perämetsässä asuva Matti Meikäläinen olisi postannut tuollaisen postauksen Twitteriin, hän tuskin olisi saanut samanlaista kuraa niskaansa. Uhkailuista puhumattakaan. Uskallan väittää, että varmasti monet allekirjoittivat myös Terin mielipiteen. Itse voin myöntää että joskus on mennyt kahvilassa ruokahalu, kun joku on vastapäisessä pöydässä alkanut imettää hyvin näyttävästi lastaan. Ymmärrän että lapsi tarvitsee ruokansa, mutta asian voi hoitaa myös siten, että kaikki eivät näe kaikkea.Mielestäni olisi aika katsoa peiliin ja miettiä onko omassa elämässä jokin niin huonosti, että tarvitsee haukkua ja uhkailla muita nimettömänä. Haluatko todellakin ottaa nimettömillä kirjoituksillasi vastuullesi sen, että joku voi pahimmillaan sairastua kommenteistasi? Ellet voi kirjoittaa asioita omalla nimelläsi, on sinun turha vaivautua kirjoittamaan niitä anonyymina. Se kertoo siitä, ettei pysty seisomaan sanojensa takana, vaan tarvitsee maskin, jonka takaa uskaltaa huudella. Toivon, että esimerkiksi tässä tapauksessa haukkumisviestejä lähetelleet, miettivät edes vähän tekosiaan.

Kirjoittaessa ilkeää kommenttia voi se tuntua hyvältä idealta ja jollain tapaa jopa oikeutetulta. Joskus silti asialla voi olla vakavampia seurauksia. Kannattaa vähän miettiä, miltä sinusta tuntuisi jos saisit sellaisen kommentin? Jos taas purat omaa pahaa oloasi kirjoittamalla ilkeitä kommentteja, on aika hakea apua. Ilkeillä kirjoituksilla voi oma olosi helpottua hetkeksi, mutta se pilaa yhden tai pahimmillaan useamman ihmisen päivän ja jopa elämän.

Kuvat Pinterestistä

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi!<3